Vodka, vann og glasnost - en foxtrot for tre

Produsert av Samovarteateret (2014)

Støttet av BarentsKult, Finnmark Fylkeskommune, Sør-Varanger Kommune, Sparebank 1 Nord-Norge og Samovarteateret
Denne forestillingen setter fokus på en viktig del av Finnmarks og Norges historie - fra før, under og etter andre verdenskrig, med reelle historier fra mennesker som har levd et langt liv ved den norsk-russiske grensen i nord.

Tre menneskers liv skildres - tre skjebner, tre parallelle historier. Vi møter Gunnar, Vera og Viktor. Felles for karakterene er at de har opplevd tiden før, under og etter andre verdenskrig. Historiene fargelegges av musiker Sergey Gromov på trekkspill og sag. De formidles gjennom tekst, dans og nykomponert musikk.

«Mamma, stopp sokkan mine, æ ska til Moskva!» «Det va ikke kommunismen æ va forelska i. For min del va det en russisk sykepleier, ho Natalya. Men istedenfor Moskva, så dro æ til Kiruna lammi ho Regine»

Gunnar

«Æ va partisan under krigen.» «Krigsskip blei bomba og sank, på grunn av mæ, han Nestor og de andre.» «Vi befridde Norge. Æ trudde ikke mine egne øra da æ hørte at grensa blei stengt. Stenge Norge grensa for oss? For mæ?»

Vera

«Æ skyt ikke folk, sa æ. Æ blei fanga av tyskeran fordi æ ikke skjøt. Siden blei æ straffa av russeran fordi æ ikke skjøt.» «Krigsfange i Kirkenes, straffearbeid i Sibir.»

Viktor

Regissør Bente S. Andersen har skapt en forestilling som er nær, nedpå og som berører sitt publikum. Forestillingen er spilt i Norge, Sverige og Russland, på festivaler, som skoleforestilling og for de godt voksne. Forestillingen gir rom for ettertanke og refleksjon. For som filosof Søren Kirkegaard sier:
«Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs.»

Regi og dramaturgi: Bente S. Andersen (Norge)
Dramatisk tekst: Ingeborg Arvola (Norge)
Koreograf: Patrik Häggström (Sverige)
Komposisjon og musikk: Jurgita Miezelyte (Litauen)
Lysdesign: Jan Harald Jensen (Norge)
Utøvere på scenen: Turid Skoglund (Norge), Nikolay Shchetnev (Norge/Russland), Jan Egil Engnes (Norge)
Musiker på scenen: Sergey Gromov (Russland)
Scenografi: Marie Steen Løwendahl (Norge)
Kostymer: Jenny Hilmo Teig (Norge)
Produsent: Audhild Andersen (Norge)
Film og foto: Sergey Zhigaltsov (Russland)
Tekniker: Roman Khoroshilov (Russland)
Plakat: Anna Grønvik Randal (Norge)
PR og markedsføring: Theresa Haabeth Holand og Sofie Våga Mortensen (Norge)