Transitions/ Distortions

Produsert av Samovarteateret (2024)
i samarbeid med Vårscenefest

Støttet av Kultur- og likestillingsdepartementet, Troms og Finnmark Fylkeskommune, Sør-Varanger kommune
Vårscenefest, Lillescenen Tromsø Kulturhuset Tromsø
3. mai 2024
18:00
Premiere Vårscenefest 2024

Transitions/Distortions er en audiovisuell scenekunst forestilling som retter oppmerksomheten mot hverdagens informasjonskaos. Et kaos generert av kontinuerlige nyhetsbombardement, distraksjoner fra sosiale medier og en generell følelse av maktesløshet og fortvilelse. 

Utøverne vil skape en atmosfære av et trykkende informasjonsfelt bestående av fakta, løgner og manipulasjoner, noe som absorberer alle bevisste stemmer og sakte forvandler dem til en vegg av hvit støy. 

Bakgrunn
I september 2023, samlet Samovarteateret en gruppe utøvere og kunstnere for å utforske endringene som invasjonskrigen i Ukraina førte til i grenseområdet i Kirkenes. Hvordan har krigsutbruddet påvirket livene og tankene i Sør-Varanger, mange mil fra de grusomme krigshandlinger som pågår daglig. 

Sør-Varanger har gjennom to generasjoner vært en bro mellom vest og øst, helt siden man i 1993 undertegnet Kirkeneserklæringen, som var starten på Barentsregionen.  Nå befinner mange seg i en langvarig overgangsperiode. Gruppen med scenekunstnere, billed- og lydkunstnere forsøkte å finne ut hvordan det konstante presset fra offisielle uttalelser, skremmende offentlige rapporter, uro i sosiale medier og popkulturelle fenomener påvirker folks valg og atferd. Hva bringer den forvrengte virkeligheten i dagens verden til et lite lokalsamfunn, langt fra ethvert episenter

Etter arbeidsvisningen i fjor høst har det kunstneriske verket videreutviklet seg og vil fremheve hvordan vi lever i en tilstand av konstant distraksjon, forblir blinde for informasjonsrotet og menneskets iboende selvoppholdelsesdrift. Forestillingen inviterer publikum til å oppleve et nytt miljø av informasjonsflyt ved hjelp av lyd improvisasjon og bildeteknikker - med et spesielt fokus på forvrengningen av de fysiske, visuelle og mentale prosessene.

"Jeg synes tiden vi lever i er spesiell, det kjennes som hele verden er i limbo akkurat nå. Transitions/Distortions-forestillingen handler også om dette, å være i limbo, hvor det er en uavbrutt strøm av informasjon og endring av reglene. Det er nå vi trenger et refleksjonsrom, og dette er kunsten skapt for. Vi må stille spørsmål om hvordan vi havnet her", sier regissør og grunnlegger av Samovarteateret, Bente S. Andersen.

Idé og utøver: Nikolay Shchetnev 
Idé, visuell kunst/ lydprosessering: 1999Q 
Tekst/stemme: Siri Anna Engzelius Strøm 
Lydkunstner: Marina Karpova 
Lystekniker: Matvey Shchetnev / Musikkgarasjen 
Produsent: Guro Vrålstad  

Bidrag fra Flexile og Pikene på Broen