Ordstyrer: Anja Salo
Norske myndigheter ber befolkningen være årvåkne overfor mistenkelig adferd, men fiendebildet er diffust og rådene langt fra så tydelige som under pandemien. Usikkerhet setter fantasien i sving. Kan jeg stole på naboen min?
Med Isbryterserien ønsker Samovarteateret å starte en inkluderende dialog om de store utfordringene vi som lokalsamfunn står i og som vi trenger å snakke om lokalt. For å styrke ytringsrommet og lokaldemokratiet, og motvirke polarisering, inviterer Samovarteateret til første av flere isbrytere hvor innbyggerne får anledning til både å lytte til andre og å ytre seg fritt om egne erfaringer. Isbryter handler ikke om å overtale naboen, men om å skape et trygt rom for refleksjon og forståelse, med mål om å bryte tausheten.
Isbryter er en videreføring av teateret sitt arbeid med å lage møtepunkt mellom ulike mennesker og grupper.
Den første isbryteren, Den nye tausheten tar for seg fersk empiri om hvordan mange i Sør–Varanger velger taushet som overlevelsesstrategi etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Noen frykter konsekvenser for familien hjemme i Russland og overvåkning fra russiske myndigheter. Andre er redd for det moralske stigmaet av å ha “feil mening” og bli utestengt. Atter andre er bekymret for å bli ansett for å være for Russlands-vennlige og komme i norske sikkerhetsmyndigheters søkelys. I sin ferske masteroppgave presenterer Anja Salo hvordan krigen har påvirket følelsen av sikkerhet og tillit i Sør-Varanger kommune, og dette blir tema for kveldens møte.
Som grenseboerne opplever vi til stadighet hvordan ytre krefter og eksterne agendaer bryter inn i våre forhold. Kveldens folkemøte handler om å gi lokalbefolkningen i Sør-Varanger mulighet til å ta eierskap over fortellingen om sin egen samtid.
Hør mer ↓
Samovarteaterets kunstneriske leder presenterte isbryterserien på NRK P2s Studio2, tirsdag 24. september.
Hør radioinnlegget her