Ordstyrer: Anja Salo og Bente S. Andersen
I vår region har vi vokst opp med et nært samarbeid med både Russland og Finland. Her har det vært naturlig å konkurrere, henge med, og besøke venner på andre siden av grensa. Men etter Covid-19 og Russlands invasjon av Ukraina, stoppet alt samarbeidet med ungdommene i Russland. Fra å ha vært et «vi» i Barentsregionen, er det nå blitt «oss» og «dem».
Siden vi bor her ved grensen, kjenner vi storpolitikken på kroppen. Den nye sikkerhetssituasjonen har skapt usikkerhet, og mange voksne har vært bekymra for jobbene sine. Vi hører om GPS-jamming, spionasje og sabotasjeforsøk. Forsvaret og PST sier at vi må være oppmerksomme på mistenkelig oppførsel, og vi merker mer militær aktivitet rundt oss. Samtidig skal vi fortsatt leve livet vårt og behandle alle med respekt, uavhengig av bakgrunn.
Hvordan er det å være ungdom midt i dette? Påvirker det oss, verdiene våre og hva vi velger å gjøre fremover? Kveldens folkemøte er for ungdom mellom 16 og 25 år som vil snakke om hvordan storpolitikken påvirker hverdagen våres.
Med Isbryter-serien vil Samovarteateret starte en åpen og inkluderende samtale om de utfordringene vi møter som lokalsamfunn. Målet er å få folk til å dele tanker og erfaringer, styrke lokaldemokratiet, og unngå at vi blir mer delt. Isbryter handler ikke om at vi skal overtale andre, men å skape et trygt rom for refleksjon og forståelse – og kanskje bryte stillheten rundt viktige temaer.
Denne kvelden er forbeholdt yngre deltagere, men vi fortsetter med åpne isbrytere uten aldersgrupperinger i Isbryter #4 i løpet av våren. Informasjon kommer.
Ordstyrer: Anja Salo
Fra å ha vært omtalt som en “fredsbevarende styrke” og “brobyggere”gjennom aktivt folk-til-folk-samarbeid og samhandling på tvers av grensen, skal befolkningen i Sør-Varanger i dag være en “robust førstelinje mot Russland.” Ved å bo i kommunen bidrar befolkningen i Sør-Varanger til å hevde norsk suverenitet, og hybride trusler fra Russland skal bekjempes gjennom motstandsdyktighet, robusthet og årvåkenhet overfor mistenkelig adferd. Samtidig bor det over 400 personer i Sør-Varanger med russisk tilknytning, der mange har doble statsborgerskap. Mange i kommunen opplever dessuten stor usikkerhet knyttet til framtiden og samfunnets levedyktighet. I kveldens isbryter ønsker vi å utforske hvordan rollen som en «robust førstelinje» påvirker hverdagen vår.
Den første isbryteren Den nye tausheten tok utgangspunkt i fersk empiri som viser at mange i Sør–Varanger har valgt taushet som overlevelsesstrategi etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Noen frykter konsekvenser for familien hjemme i Russland og overvåkning fra russiske myndigheter. Andre er redde for det moralske stigmaet av å ha “feil mening” og bli utestengt. Atter andre er bekymret for å bli ansett for å være for Russlands-vennlige og komme i norske sikkerhetsmyndigheters søkelys.
I robust førstelinje fortsetter vi dialogen og tar utgangspunkt i myndighetenes mantra "uten folk, ingen sikkerhet; og uten sikkerhet, ingen folk". For hva ligger egentlig i betegnelsen “robust førstelinje”?
Ordstyrer: Anja Salo
Norske myndigheter ber befolkningen være årvåkne overfor mistenkelig adferd, men fiendebildet er diffust og rådene langt fra så tydelige som under pandemien. Usikkerhet setter fantasien i sving. Kan jeg stole på naboen min?
Med Isbryterserien ønsker Samovarteateret å starte en inkluderende dialog om de store utfordringene vi som lokalsamfunn står i og som vi trenger å snakke om lokalt. For å styrke ytringsrommet og lokaldemokratiet, og motvirke polarisering, inviterer Samovarteateret til første av flere isbrytere hvor innbyggerne får anledning til både å lytte til andre og å ytre seg fritt om egne erfaringer. Isbryter handler ikke om å overtale naboen, men om å skape et trygt rom for refleksjon og forståelse, med mål om å bryte tausheten.
Den første isbryteren, Den nye tausheten tar for seg fersk empiri om hvordan mange i Sør–Varanger velger taushet som overlevelsesstrategi etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Noen frykter konsekvenser for familien hjemme i Russland og overvåkning fra russiske myndigheter. Andre er redd for det moralske stigmaet av å ha “feil mening” og bli utestengt. Atter andre er bekymret for å bli ansett for å være for Russlands-vennlige og komme i norske sikkerhetsmyndigheters søkelys. I sin ferske masteroppgave presenterer Anja Salo hvordan krigen har påvirket følelsen av sikkerhet og tillit i Sør-Varanger kommune, og dette blir tema for kveldens møte.
Som grenseboerne opplever vi til stadighet hvordan ytre krefter og eksterne agendaer bryter inn i våre forhold. Kveldens folkemøte handler om å gi lokalbefolkningen i Sør-Varanger mulighet til å ta eierskap over fortellingen om sin egen samtid.
Som teater har vi gjennom 30 år engasjert vårt publikum ved å lage scenekunst relevant for samtida med historier fra vår egen region. Målet med isbryterserien er å bruke teateret til å starte et ordskifte om de store utfordringene vi som lokalsamfunn og region står i og som vi trenger å snakke om lokalt - for å motvirke polarisering, styrke ytringsrommet og lokaldemokratiet.
Hør mer ↓
Samovarteaterets kunstneriske leder presenterte isbryterserien på NRK P2s Studio2, tirsdag 24. september.
Hør radioinnlegget her