Gregor Samsa er under hardt press fra arbeidsgiver og sin egen familie. Som familiens eneste forsørger bærer han på et stort ansvar, og må leve et stramt rutineliv for å få endene til å møtes. Hvis han ikke klarer å tjene nok penger, vil familien gå konkurs og bli kastet ut av huset.
Når han en morgen våkner opp som et slimete insekt, blir han ugjenkjennelig og utstøtt. Familien gjemmer han bort og låser han inne. Gregor slipper alle krav, men er isolert inne på rommet sitt.
Selv om romanen til Kafka ble skrevet i 1915, kan vi i dag kjenne oss igjen i situasjonen til Gregor. Han føler seg alene, han vekker avsky og ingen forstår han. Samtidig kan Gregor Samsas brå forvandling være en metafor for en verden i stadig forandring. Den kan for eksempel symbolisere overgangen fra barn til ungdom. Eller en flyktning som kommer til et nytt sted, uten papirer og med et språk som ingen forstår. Eller et menneske som ikke lenger kan bidra i samfunnet. For unge mennesker er Forvandlingen kanskje mer aktuell enn noen gang. Flere unge sier at de lever med et prestasjonspress og antallet med diagnosen utbrenthet øker. Og tillegg til dette mistet mange unge sine sosiale arenaer som følge av Covid 19-pandemien, når skole, kulturtilbud og idrett ble nedstengt.
Produksjon: Samovarteateret AS
Regi, idé og manus: Runa Sætervoll og Per Magnus Barlaug
Dramaturgi og instruksjon: Turid Skoglund og Bente S. Andersen
På scenen: Nikolay Shchetnev, Runa Sætervoll og Per Magnus Barlaug
Lysdesign: Jan Harald Jensen
Lyddesign: Tommy Johansen
Lydtekniker: Pavel Rumyantsev
Tekniker på turné: Matvey Shchetnev
Scenograf: Ann Mirjam Vaikla
Konstruktør - scenografi: Odd Aune
Plakat og grafisk design: Anna Grønvik Randal
Fotograf: Kjell Gunnar Monsen
PR og markedsføring: Audhild Andersen og Theresa Haabeth Holand