La meg få slippe å snakke om dette. Vi har lidd så mye og fått så mange problemer fordi våre foreldre tok de valg de gjorde. Jeg vil gå i graven med min historie framfor å bli misforstått
Slik åpner Morten Jentoft sin bok «Mennesker ved en grense» som omhandler Finnmark partisanenes historie, før, under og etter 2. verdenskrig.
Kong Harald åpnet sin tale ved partisanbautaen i Kiberg med disse ordene; «Det kan være smertelig å se historien i nytt lys. Jeg har en følelse av dette- når jeg står her, foran et monument over en del av vår historie som til dels har vært tiet i hjel».
Hvorfor valgte så mange av partisanene å tie om det de hadde opplevd i Sovjetunionen mange tiår etter krigens slutt? Hvordan kunne den Norske stat drive en slik massiv overvåking på egne landsmenn som bidro i kampen mot nazismen? Hvorfor er det «gutta på skauen» som blir løftet fram som våre motstandshelter etter krigen? Hvem er det som skriver historien og hvor fritt er det frie ordet?
Samovarteateret ønsker med sin forestilling «De som tapte freden» å gi stemme til noen av de menneskene som tok eksistensielle valg under 2. verdenskrig. Valg som var totalt forskjellig fra andre motstandsfolk i Norge. Valg som var påvirket av hvor de hadde sine liv og hjem, valg som fikk smertelige konsekvenser for generasjoner etter dem.
I «De som tapte freden» fortelles dette gjennom Osvald Harjo og Hans Harald Rygh. En historie som ikke slutter med freden i 1945, men som er som et mørkt kapittel i den nasjonale fortellingen om frigjøringskampen langt utover 1970 tallet.
Forestillingen hadde premiere 19. oktober 2019, og ble tatt av som følge av nedstenging under pandemien, den er nå satt inn igjen 25.oktober 2024.
Avvikling oktober 2024
På scenen: Ivar Beddari, Runa Sætervoll og Eirik Hallert
Regi og dramaturgi: Bente S. Andersen
Lysdesign: Anniell Olsen
Lydtekniker: Nikolay Shchetnev
Scenetekniker: Odd Aune
Produksjon: Samovarteateret i samarbeide med UiT Norges arktiske universitet.
Samovarteateret er støttet av Kultur- og likestillingsdepartementet, Sør- Varanger kommune og Finnmark Fylkeskommune.
Kunstnerisk lag/bidragsytere premiere Samovarteateret 19. Oktober 2019
Manus: Ingeborg Arvola, i samarbeid med Bente S. Andersen
Koreografi og bevegelse: Nikolay Shchetnev og Runa Sætervoll
Manuskonsulent og historiker: Morten Jentoft
Bidrag lokal historie: Harald Sunde
Komposisjon og musikalsk landskap: Jurgita Miezelyte
Musiker: Sergey Gromov
Lys/lyddesign: Jan Harald Jensen
Scenemester: Odd Aune
Lydopptak og teknikk i studio: Tommy Johansen
Voice-over, norsk tekst: Espen Rafaelsen, Magnus Holm Slettebø, Ivar Beddari
Voice-over, russisk tekst: Vladislav Timonin
Voice-over, finsk tekst: Sverre Porsanger
Oversetter, russisk tekst: Liza Stepanova
Premieren/produksjonen i 2019 var støttet av BarentsKult, Dramatikkens Hus, Fritt Ord, Forsvarsdepartementet, Sør-Varanger Kommune, Teaterets Venner avd. Sør-Varanger